Celulele din organism genereaza si primesc informatii care le modifica starea functionala. In cazul celulelor alaturate, informatiile se transmit prin sisteme specifice, de cuplaj intercelular. In cazul celulelor care nu stabilesc contacte directe, informatia circula prin intermediul unor semnale chimice produse de celule “sursa”, care ajung in mediul extracelular si isi exercita actiunea asupra celulelor “tinta”. Mesagerii primari (mesageri de ordinul I, liganzi extracelulari) constituie un ansamblu de substante biologic active care sunt recunoscute si interactioneaza cu receptorii specifici din membrana sau din interiorul celulei tinta.
In raport cu originea lor, mesagerii primari pot fi:
-endogeni - produsi de structuri apartinand organismului;
-exogeni - agentii farmacologici.
In functie de natura chimica exista:
-mesageri primari liposolubili - strabat bistratul lipidic membranar, patrund in celula unde se leaga de: - receptori citoplasmatici (ex. Hormoni steroizi) -receptori nucleari (ex. hormonii tiroidieni).
-mesageri primari hidrosolubili - nu pot strabate membrana, fixandu-se pe receptorii membranari (ex. hormonii polipeptidici).
Receptorii membranari = structuri complexe macromoleculare care capteaza, amplifica si moduleaza informatia primita de la mesagerii primari.
Caracteristici structurale comune tuturor receptorilor membranari:
-un situs extern de recunoastere si de ancorare a ligandului;
-o regiune hidrofoba care fixeaza receptorul in stratul lipidic al membranei;
-un situs de activitate care interactioneaza cu alte proteine de semnalizare, fie membranare, fie din interiorul celulei.
Partile componente sunt sintetizate in ribozomi, sunt asamblate la nivelul membranei si degradate la nivelul lizozomilor. Receptorii sunt, in general, proteine glicozilate, care prezinta o structura subunitara si se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita in ul membranei. In prezenta ligandului specific, receptorii pot “conglomera” in zone cu “sensibilitate maxima”, iar in absenta acestuia se pot raspandi difuz pe suprafata celulei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu